تاثیر تخت کنار مادر بر سلامت نوزاد و مادر

خوابیدن کودک در اتاق پدر و مادر در ظاهر امن به نظر می‌رسد اما چندان توصیه نمی‌شود. زمانی که نوزاد خود را به خانه می‌آورید، سرشار از احساسات و مسئولیت هستید، اما این احساسات نباید باعث شود که آگاهانه عمل نکنید. خوابیدن کودک در کنار مادر باعث می‌شود تا عوض کردن پوشک، شیر دادن و آرام کردن او در طول شب راحت‌تر باشد. اما از یک سنی به بعد، کودک شما باید بداند که جای او در اتاق خواب شما نیست و باید به فکر جدا کردن جای خواب او باشید.

رختخواب شما یکی از اجزای حریم خصوصی‌تان است و شریک شدن آن با دیگران می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد، حتی اگر آن شخص دلبند شما باشد. 

خوابیدن کودکان در رختخواب و تخت والدین باعث کاهش کیفیت خواب هر سه نفر شده و احتمال سندروم مرگ ناگهانی در نوزاد را بیشتر می‌کند. حضور نوزاد شما در تخت کودک می‌تواند بر رابطه شما با همسرتان نیز تأثیر بگذارد. به همین خاطر توصیه می‌کنیم در ماه‌های اول نوزاد خود را در یک گهواره یا تخت کنار مادر بخوابانید تا بتوانید ضمن توجه و رسیدگی به فرزندتان، راحتی بیشتری حین خواب و استراحت داشته باشید.

دلایل جدا کردن جای خواب نوزاد از والدین چیست؟

شما وظیفه دارید یک کودک شاد و سالم را تربیت کنید. خوابیدن نوزاد در اتاق مشترک با والدین می‌تواند تأثیرات منفی بر روی ذهن او داشته باشد. هرچه سریع‌تر این عادت را کنار بگذارید تا کودک خود را مستقل به بار بیاورید. او باید بداند که فضای خواب مجزایی از شما دارد. برای ایجاد رابطه عاطفی بین والدین و کودک و همچنین رسیدگی به نوزاد خود تا 6 ماهگی و گاهاً تا یک سالگی، می‌توانید از تخت کنار مادر استفاده کنید و او را در اتاق خود بخوابانید. اما بعد از یک سالگی، باید این عادت را کنار بگذارید و کودک خود را در اتاق خودش بخوابانید. البته هیچ عیبی هم نخواهد داشت که در برخی مواقع کودک شما بخواهد در کنار شما بخوابد و امنیت روانی و عاطفی خود را تأمین نماید.

مزایا خوابیدن نوزاد در کنار پدر و مادر چیست؟

خوابیدن نوزاد در کنار پدر و مادر تا 6 ماهگی می‌تواند نیاز عاطفی او را برطرف کند. تغذیه روحی کودک بیشتر از تغذیه جسمی اهمیت دارد و بر روی اعتماد به نفس او تأثیر مستقیمی خواهد داشت. از دیگر مزایای خوابیدن کودکان با والدین تا نهایت یک سالگی و جدا کردن جای خواب آنها در سن مناسب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آرامش خاطر مادر و کودک: خوابیدن کنار والدین باعث تأمین امنیت روحی کودک شده و خواب خوشایند و راحت‌تری برای او به همراه دارد. خواب آرام و کافی برای رشد کودک اهمیت بالایی دارد. همچنین، مادران در طول شب بارها به کودک سر می‌زنند تا از سلامت او مطمئن شوند.

  • شیردهی آسان و راحت: نوزادان چندین بار در طول شب ممکن است گرسنه شوند و نیاز به شیر مادر داشته باشند. بی‌شک مادران در این شب‌ها تمایل ندارند که از جای خود بلند شوند و برای شیر دادن به نوزاد به اتاق دیگری بروند. به همین خاطر، در ماه‌های اول بهتر است نوزاد را در یک گهواره کنار خود بخوابانند تا به راحتی به کودکشان شیر بدهند.

معایب و ریسک ­هایی که خوابیدن کنار والدین برای کودک دارد، کدامند؟

سن جدا کردن اتاق خواب کودکان از والدین را جدی بگیرید. چرا که اگر در این سن اقدام نکنید، با گذشت زمان جدا کردن کودک از شما سخت‌تر خواهد شد. همچنین ممکن است معایبی هم داشته باشد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

امن نبودن تخت والدین

تخت والدین بدون نرده است و نکات ایمنی در طراحی آن لحاظ نشده است، بنابراین برای کودکان بالاتر از 6 ماهگی خطرناک است. اگر کودک خود را کنار خود می‌خوابانید، باید بیدار باشید و از او مراقبت کنید.

سندروم مرگ ناگهانی نوزاد

زمانی که نوزاد خود را کنار خود می‌خوابانید، ممکن است در نیمه شب ناخواسته ملحفه، لحاف و پتو روی او بیندازید که احتمال مرگ ناگهانی کودک را افزایش می‌دهد. بنابراین، فرزندتان را در جای جداگانه و نزدیک خود بخوابانید.

تاخیر در رشد فردی

اگر کودک شما بالای یک سالگی همراهتان بخوابد، با مشکلات رشد فردی مواجه خواهد شد. او باید بداند که اتاق شخصی خود را دارد و باید به حریم شخصی دیگران هم احترام بگذارد و بتواند از پس کارهای خود برآید. وابستگی زیاد به والدین باعث اختلال در رشد شخصیتی آن‌ها می‌شود.

بد عادت شدن فرزندان

اگر نمی‌خواهید کودک لوسی داشته باشید، جای خواب او را جدا کنید. در غیر این صورت، او حق به جانب انتظار برآورده شدن تمامی نیازهای خود را خواهد داشت و به خود این حق را می‌دهد که هرچه می‌خواهد داشته باشد.

نکات ایمنی که در زمان خوابیدن نوزاد کنار والدین باید به آن توجه کنید

سلامتی جسمی و روحی کودک بیشتر از هر چیز دیگری برای والدین اهمیت دارد. برای دستیابی به این سلامتی و به حداقل رساندن خطرات، باید به یک سری نکات ایمنی در خصوص جدا کردن جای خواب توجه داشته باشید که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- اگر اضافه وزن دارید، در کنار نوزادان نخوابید.

- افرادی که سیگار یا مواد مخدر مصرف می‌کنند، نباید در زمان خواب کودکان کنار آن‌ها باشند.

- به هیچ عنوان دوقلوها را کنار یکدیگر و در یک تخت قرار ندهید.

- به حیوانات خانگی خود اجازه ندهید که در زمان خواب کنار کودک شما باشند.

- تشک کودک باید سفت و صاف باشد.

- از گذاشتن لوازم اضافه در اطراف کودک همچون بالشت و لحاف خودداری کنید.

- لباس‌های نرم و بدون تزئینات اضافه را برای خواب کودکان انتخاب کنید.

 زمان مناسب جدا کردن جای خواب

یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که زوج‌ها با آن درگیر هستند، سن جدا کردن اتاق خواب کودکان است. طبق نظر کارشناسان، بهترین سن برای جدا کردن اتاق خواب کودک 12 تا 18 ماهگی است. در این سن، کودکان حس وابستگی کمتری دارند و تعریفی از تاریکی در ذهن ندارند، به همین خاطر حس ترس و واهمه نخواهند داشت.

با افزایش سن کودک، حس استقلال بیشتری خواهد داشت و نمی‌تواند به غیر از والدین به شخص دیگری اعتماد کند و جدا خوابیدن برای او سخت می‌شود. فراموش نکنید که کودک شما تا قبل از 6 ماهگی باید در کنار شما بخوابد، اما در تخت جداگانه تا کیفیت خواب مناسبی را تجربه کند.

 راهکارهای جدا کردن جای خواب

اگر در سن مناسب اقدام کنید، به احتمال زیاد با هیچ مقاومتی از سمت کودک مواجه نخواهید شد و مشکلی برایتان به وجود نمی‌آید. اما تاخیر در آن باعث می‌شود تا کودک شما مقاومت کند که در چنین شرایطی استفاده از راهکارهای زیر می‌تواند مؤثر و یاری‌رسان باشد.

از جملات  و کلمات مثبت و انرژی بخش استفاده کنید

به هیچ عنوان کودک خود را سرزنش نکنید. او مقصر نیست و تنها قدرت کافی برای دوری از شما را ندارد. برای آنکه بتوانید از شیوه کارآمدتری استفاده کنید، روی بیان خود کار کنید. از جملات تحریک‌کننده و جذاب استفاده کنید. می‌توانید او را به خوابیدن کنار خرس عروسکی یا تجربه یک خواب لذت‌بخش در تختخواب صورتی با چراغ خواب پرنسسی تشویق کنید. با این ترفند، کودک شما تمایل بیشتری به خوابیدن در تخت خود خواهد داشت.

عقب نکشید

زمانی که تصمیم می‌گیرید جای خواب کودک خود را جدا کنید، در این تصمیم ثابت‌قدم باشید. نمی‌شود که یک شب کودک در کنار شما بخوابد و یک شب در اتاق خود! حتی اگر ساعت 3 نصف شب هم به اتاق شما آمد، او را به اتاق خود ببرید و کنارش بمانید تا بخوابد.

جایزه ابزاری قدرتمند در برابر کودکان

جدا کردن جای خواب کودکان در ذهن آن‌ها هیچ دلیل منطقی ندارد. برای همین نمی‌توانند آن را بپذیرند. شما با مشخص کردن یک جایزه کوچک مانند عروسک یا گردش، می‌توانید یک دلیل منطقی برای او تعریف کنید. در نتیجه، کودک شما راحت‌تر با موضوع کنار خواهد آمد و به خاطر رسیدن به جایزه هم که شده خوابیدن در تخت خود را ترجیح خواهد داد.

درب اتاق‌ها را ببندید

فرشته کوچولوی شما با کوچکترین نور و صدایی از خواب بیدار می‌شود و ممکن است نتواند کل شب را بخوابد. درست است که می‌خواهید به منظور حمایت عاطفی از او، درب‌ها را باز بگذارید، اما این کار امنیت روانی او را حساس‌تر می‌کند. بهتر است در طول شب و هنگام خواب، درب اتاق‌ها بسته باشد. قبل از جدا کردن کودک، لولاهای درب‌ها را روغن‌کاری کنید تا در شب هنگام باز و بسته کردن درب‌ها، کودک حس ترس نداشته باشد و آرامش فضا حفظ شود.