با چه روشهایی کودک آرام میشود؟

تخت کنار مادر وسیله‌ای است که بسیاری از مادران، انتخاب آن را در خرید سیسمونی لحاظ می کنند. انتقال کودک به اتاق خودش بعد از استفاده از این تخت نیازمند شرایط خاصی است. پزشکان توصیه می‌کنند که نوزاد باید به تدریج با محیط جدید آشنا شود. همچنین، راهکارهای ساده‌ای وجود دارد که می‌تواند به نوزاد کمک کند تا راحت‌تر با محیط جدید سازگار شود.

راهکارهایی برای خواباندن کودک

ماشین سواری

 اگر خسته شده‌اید از اینکه دائماً فرزندتان را در آغوش بگیرید یا به آرامی تکان دهید تا بخوابد، پیشنهاد می‌کنیم او را به صندلی ماشین بگذارید و به مدت 20 تا 30 دقیقه در خیابان‌های اطراف رانندگی کنید. سپس، کودک را در حالی که خوابش برده است، به آرامی به تختش منتقل کنید. اگر از صندلی ماشین استفاده کنید، احتمال بیدار شدن کودک کمتر است. پدرها نیز می‌توانند این کار را انجام دهند تا مادر فرصتی برای استراحت پیدا کند. همچنین، این زمان می‌تواند فرصتی برای گفت‌وگو با همسرتان باشد.

قدم زدن

 پیاده‌روی یکی از بهترین روش‌ها برای آرام کردن و خواباندن کودک است. تغییر مکان و گذر از مناطق دلپذیر مانند پارک‌ها و ساحل‌ها می‌تواند گریه کودک را متوقف کند. پیاده‌روی صبحگاهی نه تنها به آرامش کودک کمک می‌کند، بلکه به بهبود روحیه و کاهش وزن مادر نیز مفید است. این روش به ویژه برای مادرانی که پس از زایمان دچار افسردگی شده‌اند توصیه می‌شود.

صداهای آرامش‌بخش

تحقیقات نشان داده‌اند که برخی صداها می‌توانند تأثیر آرام‌بخشی قابل توجهی بر روی کودکان داشته باشند. به‌ویژه صداهایی که کودک را به یاد محیط اولیه‌اش می‌اندازند، مثل صداهای یکنواخت با تغییرات کوچک در زیر و بم. در کشورهای پیشرفته، برای این منظور موسیقی‌های خاصی به نام «صداهای سفید» تهیه شده است. اما اگر به این نوع موسیقی دسترسی ندارید، نگران نباشید؛ چندین گزینه دیگر نیز می‌تواند به آرامش کودک کمک کند:

1. صدای تیک‌تاک ساعت.

2. صدای جاروبرقی (پیش از استفاده، مطمئن شوید که کودک از این صدا لذت می‌برد).

3. صدای پنکه‌ای که با دور کند کار می‌کند.

4. صدای ضبط‌شده آبشار یا امواج دریا و اقیانوس.

5. صدای ماشین ظرفشویی، لباسشویی یا ماشین ریش‌تراش.

6. لالایی‌های خانگی. می‌توانید صدای خود را با گفتن جملات آرام‌بخش مانند «بخواب فرزندم» ضبط کنید یا آهنگ‌های محلی محبوب کودک را با صدای خودتان ضبط کنید.

7. موسیقی‌های کلاسیک با ضرباهنگ آرام و یکنواخت.

8. ضبط گریه کودک و پخش آن در زمان‌هایی که کودک گریه می‌کند؛ این کار می‌تواند او را متعجب کرده و به آرامش ببرد.

اعجاز تصاویر در آرام‌کردن کودک

1. آینه: هنگامی که کودک‌تان گریه می‌کند یا ناآرام است، او را جلوی آینه ببرید و اجازه دهید چهره‌اش را در آینه ببیند. صورت یا پای او را به سطح آینه بمالید و سپس به نحوه واکنش کودک به آینه توجه کنید. اغلب کودک با مشاهده تصویر خود آرام می‌شود و گریه‌اش متوقف می‌شود.

2. چهره‌های خندان و اداهای بامزه: برای ایجاد ارتباط نزدیک با کودک، صورت او را مقابل صورت خود قرار دهید و به طور مداوم حالت چهره‌تان را تغییر دهید. از حالت‌های بامزه و خنده‌دار استفاده کنید، مثلاً لپ‌تان را باد کنید یا چشم‌هایتان را تغییر دهید. این تمرین را زمانی که کودک آرام است انجام دهید و از حالت‌های مورد علاقه‌اش یادداشت کنید تا هنگام گریه بتوانید آن‌ها را تکرار کنید.

3. اشیاء و اشخاص متحرک: کودک را مقابل اشیاء یا اشخاص در حال حرکت قرار دهید، مانند پاندول ساعت، پنکه سقفی، آکواریوم پر از ماهی، برگ‌های درختان، آتش شومینه، ماشین‌های در حال حرکت، یا بازی بچه‌ها در پارک. این حرکات می‌تواند توجه کودک را جلب کرده و او را آرام کند.

نوازش‌های آرامش‌بخش

نوازش‌های پدرانه: یکی از روش‌های آرامش‌بخش این است که پدر بر روی زمین یا تخت دراز بکشد و کودک را طوری قرار دهد که گوش‌هایش مقابل قلب او باشد. این کار موجب هماهنگی تنفس کودک با ضربان قلب پدر و آرامش عمیق او می‌شود. این روش به‌ویژه برای نوزادان سه تا چهار ماهه مؤثر است.

نوازش سر کودک: تحقیقات نشان داده‌اند که نوازش ناحیه سر کودک به آرامش عمیق او کمک می‌کند. افزودن جملات مثبت و محبت‌آمیز به این نوازش‌ها، تأثیر آن را چند برابر می‌کند.

بازی‌های مختلف برای تقویت ارتباط مادر و کودک

بازی آدمک‌های انگشتی  

گروه سنی: 3 تا 8 سال  

هدف: تقویت خلاقیت و مهارت‌های طراحی  

یک کاغذ بردارید و دستتان را با انگشتان باز بر روی آن بگذارید و دور تا دور آن را بکشید. سپس با کمک فرزندتان هر انگشت را با ماژیک یا مداد رنگی به صورت آدمک‌هایی مختلف تبدیل کنید. از مدل‌های مختلف مو، چشم و ابرو استفاده کنید و برای هر آدمک نامی انتخاب کنید. این فعالیت می‌تواند به یادگیری نام انگشتان نیز کمک کند.

بازی 2 بطری صدادار  

گروه سنی: 2.5 تا 7 سال  

هدف: افزایش خلاقیت و مهارت در ساخت وسایل  

یک بطری کوچک و خالی نوشابه را بردارید و مقداری حبوبات، سنگ، گوش ماهی یا چیزهای دیگر درون آن بریزید. سپس در بطری را ببندید و از فرزندتان بخواهید با تکان دادن بطری صدای آن را گوش کند. این بازی می‌تواند به تقویت حواس و مهارت‌های حرکتی کمک کند.

بازی دنیای ما  

گروه سنی: 3 تا 10 سال  

هدف: افزایش خلاقیت و درک زیبایی‌های محیط  

به پارک یا باغ وحش بروید و به کودک کیسه‌ای بدهید تا انواع سنگ‌های زیبا و کوچک را جمع‌آوری کند. در خانه، پس از شست‌وشو، از او بخواهید با این سنگ‌ها شکل یا مجسمه‌ای بسازد. این بازی می‌تواند به درک زیبایی‌های طبیعت و خلاقیت کودک کمک کند.

با مشاهده نحوه بازی کودک و تعاملاتش با دوستان، می‌توانید به شخصیت او پی ببرید و به ویژگی‌های تربیتی او توجه کنید.

بازی «کدوم صدا، کدوم حرکت»

وسایل مورد نیاز: ظرف، قاشق، چنگال و ...

هدف: تقویت حافظه شنیداری، تمرکز و مهارت‌های حرکتی

گروه سنی: 3 تا 9 سال

در این بازی، کودک باید به اصواتی که شما تولید می‌کنید، توجه کند. برای مثال، با شنیدن صدای دست زدن، کودک باید پای راست خود را بالا بیاورد و به حرکت ادامه دهد. یا با شنیدن صدای برخورد قاشق به ظرف، باید روی زمین دراز بکشد و حرکت کند. همچنین با صدای برخورد قاشق و چنگال به هم، کودک می‌تواند شروع به دست زدن کند.

برای تنوع و افزایش جذابیت بازی، یک صدای زمینه پخش کنید و یکی از این اصوات را تولید کنید تا کودک با اتکا به شنوایی خود، حرکت را به صدا نسبت دهد. با استفاده از 2 تا 5 نوع صدا و حرکت، بسته به سن و توانایی‌های کودک، می‌توانید بازی را تنظیم کنید و خلاقیت خود را برای طراحی حرکات جدید به کار ببرید.

بازی «دنیای کلمات»

وسایل مورد نیاز: کاغذ، خودکار، نی یا چوب کبریت

گروه سنی: 6 تا 11 سال

هدف: تقویت حافظه و تمرکز

 

در این بازی، ابتدا شکلی ساده مانند یک خانه را روی کاغذ بکشید و از کودک بخواهید که چند دقیقه به آن نگاه کند. سپس تصویر را از او بردارید و از کودک بخواهید تا همان شکل را با نی یا چوب کبریت روی زمین بسازد. این بازی را می‌توانید با اشکال ساده شروع کنید و به تدریج به اشکال پیچیده‌تر بروید تا مهارت‌های حافظه و تمرکز کودک تقویت شود.